Hai kawan2,peh lepak la wt PAU,mklomla x penah wt pau pn sblom ni,kucar kacir dapurku hahhaha...
rasanye nk kongsi sama2 la,jom la try wt gk ....
Bahan A;
500gm tepung pau(blue key)
1 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu besar susu tepung
2 1/2 sudu teh yis mauripan
1/2 cawan gula kastor
1 1/4 cawan air suam
1/4 minyak masak
Bahan B;
daging cincang 250 gm
sengkuang 1 biji sedang(dipotong dadu)
lobak 2 biji sedang(dipotong dadu)
2 labu bawang besar(dimayang)
5 ulas bawang putih(ditumbuk)
3 ulas bawang merah(ditumbuk)
1 sudu serbuk lada hitam
2 genggam suhun(direndam smpai lembut&di potong pendek)
minyak masak
garam&gula
cara2 bahan A:
1- satukan tepung bersama2 dgn susu tepung&baking powder.
2-bancuh gula dgn air suam&masukkan yis,biarkan seketika smpai berbuih..
3-masukkan sedikit demi sedikit air gula&yis.
4-gaul dgn hujung jari smpai air habis,seterusnya msukan minyak&uli smpai doh kenyal&licin..
5-bulatkan doh ikut saiz yg dkehendaki& rehatkan 15min.
6-masukkan inti&rehatkan selama 30min..
7-kukus selama 20min..
7-kukus selama 20min..
Cara2 bahan B:
1-timis bawang yg di tumbuk sampai wangi,kemudian masukkan daging cincang..
2-bila daging dah masak masukkan bawang besar,lada hitam,sengkuang,lobak&suhun,,kacau sampai sebati&masak akhir sekali rasakan dgn gula&garam...
3-kacau sampai inti kering,...
2 comments:
rajin kau mngepaw.. akk suke ni..lebih2 lagi kalau inti kelapa.. ada apa2 progm family ke hujung tahun ni..
hahah mcm ni le x de keje,mengepau la jawpnye..inti kelapa saya biasa2 je ^_^..tp banyak lg kene blajo,nk berguru dgn akk leh x??heheh,pasal family progm x tau la g la,akk ade ape2 idea ke...
Post a Comment