FAMOUS AMOUS VERSI KU!!!

ASSALAM N SALAM UKHWAH!!!FUHHH PENAT TU BUAT BISKUT,AL MAKLUMLAH 1ST TIME WAT BISKOT YG CUKOP FAMOUS DAN TERBABOM MELETOP KEPUPOLARANNYE HEHEHEH...TP TU LAH SBB SI KECIK NUR AINUL IMANINA TU MEREGEK JE,KELAM KABOT JDNYE..HA KO,MAKA TER MSKKLAH MIX FRUIT DLM ADUNAN KU HUHUHUU...TP X PE SEDAP HAPE..MEMAG BISKOT NI TERBAIKKK LAH..JALAN2 BLOG WALKING TERJUMPA LAH SATU BLOG NI.. KAK noorsha..MMG CANTIK FAMOUS AMOUSNYE N MENGANCAM SGT2 TGK..TP YG WIE PUNYE NI X DE CHIPMORE!!!YG ADE CUME LAH COKLAT URAI...HANTAM JE LAH ...APE PON SYOKK HOO..JOM TGK RESEPINYE...WIE KONGSIKAN SEMULA YA KAK noorsha...
NI LA ROPANYE..AGAK HUDOH LA YE HEHEHE,TP RASANYE MMG TERBAIKKKK!!


RESEPI FAMOUS AMOS CHOCOLATE CHIP COOKIES
Resepi Asal : Syari,My Resepi
Sumber : HaSue
Sumber :noorsha

Bahan²
1 cawan gula- Noorsha letak 1 1/4 cawan saja
1 cawan padat gula perang - Noorsha tak letak
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sb susu segar
4 cawan tepung gandum
1 sk garam
1 sk cream of tatar - Noorsha skip..takde stok
1 sk baking soda
1/2 cawan walnut cincang - Noorsha skip
2 cawan semisweet chocolate chip - Noorsha guna Hersheys
1 sk esen vanila


Cara²
1. pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.
2. masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
3. adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
4. bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit bergantung pada jenis oven.. Noorsha bakar pada suhu 150 C...
5. setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.


TIPS :
i) cookies ni agak rapuh..jika suka cookies yang keras sedikit , lebihkan tepung ikut citarasa atau tambah sedikit tepung jagung..tapi noorsha sarankan ikut saja resepi, ia memadai dan tidaklah terlalu rapuh sampai nak pegang pun x boleh.. juz nice :)
ii) walnut boleh ganti dengan kekacang lain... tapi kali ni noorsha guna coklat chip saja since kekacang memang da abih pun...:)
iii)untuk bentuk yang lebih cantik dan tidak meleper selepas dimasak, masukkan sebentar adunan yang siap diuli dalam fridge selama 30 minit..selepas itu bolehla disudukan atas dulang pembakar dan masak seperti biasa....semasa proses membakar juga disarankan simpan adunan dalam fridge supaya tidak cair...
iv) rasa kukis lebih sedap bergantung pada jenis coklat chip dan mentega yg digunakan...so guna coklat chip n mentega yg berkualiti untuk kesedapan yang maksima...:)
v) kalau mentega da masin kurangkan sket garam :)

ni doh yg wie buat,ade buah campur tu yg x tahan heheheh


susun la jarak2 sket..nanti kembang mase bako...

siap lah FAMOUS AMOUS yg x seberapa ni..
SELAMAT MENCUBA!! :)

7 SEBAB MENGAPA BADAN KITA PERLUKAN SUPPLEMEN

BADAN KITA PERLUKAN DOS VITAMIN YG LEBIH TGGI DARIPADA APE YG BOLEH DAPAT DR MAKANAN,CONTOHNYE VITAMIN C DAN E YG DAPAT DARI MAKANAN JE TAK CUKUP UNTUK MEMBERI KESAN PENCEGAHAN DAN PENUAAN

BUAH BUAHAN YG TANAM ATAS TANAH YG TAK SUBUR ADE BAHAN DAN GALIAN YG KURANG BERBANDING DGN BUAH DAN SAYURAN DARI TANAH YG SUBUR,RACUN PEROSAK,RACUN SERANGGA DAN BAHAN PENCEMAR MEMPENGARUHI KUALITI BUAH DAN SAYURAN YG KITA MAKAN ...

ZAT MAKANAN MUDAH HILANG MASA PROSES PENGANKUTAN,PENYIMPANAN DAN PENYEDIAAN.VITAMIN C DAN ENZIM CEPAT ROSAK MASE KENE HABA MEMASAK


  PENGAMBILAN PIL PENAHAN SAKIT,LAKSATIF,UBAT UBATAN,ALKOHOL
            MINUMAN KERAS DAN ANTIBIOTIK BOLEH MENGANGGU PENYERAPAN ZAT
            MAKANAN.AMALAN DIET YG TINGGI KAFIEN,LEMAK,KOLESTROL,GULA DAN                   GARAM DAPAT MENGURANGKAN SIMPANAN ZAT MAKANAN DALAM TUBUH..

PENGAMBILAN MAKANAN SEHARIAN YANG TAK SEIMBANG DAN TAK IKUT PIRAMID MAKANAN..

  GAYA HIDUP DAN TREND MASAKINI DGN KEHIDUPAN YG SIBUK,BOLEH KIRA JE 
            MEMASAK DIRUMAH DAN LEBIH SUKA KAT MAKANAN SEGERA
            YG TINGGI KANDUNGAN MSG..

 BAGI YANG BERKERJA,MAKANAN TGHHARI SELALUNYE DILUAR DAM MALAM
           MASAK SESEGERA MUNGKIN,DAH SEGERA MEMANG LA TAK AMBIL TAU 
           PASAL MAKANAN SEIMBANG.
 

*** PRODUK NI BUKAN BERTUJUAN UNTUK MENDIANOG,MERAWAT,MENYEMBUHKAN @ MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT