ASSALAM N SALAM UKHWAH!!!FUHHH PENAT TU BUAT BISKUT,AL MAKLUMLAH 1ST TIME WAT BISKOT YG CUKOP FAMOUS DAN TERBABOM MELETOP KEPUPOLARANNYE HEHEHEH...TP TU LAH SBB SI KECIK NUR AINUL IMANINA TU MEREGEK JE,KELAM KABOT JDNYE..HA KO,MAKA TER MSKKLAH MIX FRUIT DLM ADUNAN KU HUHUHUU...TP X PE SEDAP HAPE..MEMAG BISKOT NI TERBAIKKK LAH..JALAN2 BLOG WALKING TERJUMPA LAH SATU BLOG NI.. KAK noorsha..MMG CANTIK FAMOUS AMOUSNYE N MENGANCAM SGT2 TGK..TP YG WIE PUNYE NI X DE CHIPMORE!!!YG ADE CUME LAH COKLAT URAI...HANTAM JE LAH ...APE PON SYOKK HOO..JOM TGK RESEPINYE...WIE KONGSIKAN SEMULA YA KAK noorsha...
NI LA ROPANYE..AGAK HUDOH LA YE HEHEHE,TP RASANYE MMG TERBAIKKKK!!
RESEPI FAMOUS AMOS CHOCOLATE CHIP COOKIES
Resepi Asal : Syari,My Resepi
Sumber : HaSue
Sumber :noorsha
Bahan²
1 cawan gula- Noorsha letak 1 1/4 cawan saja
1 cawan padat gula perang - Noorsha tak letak
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sb susu segar
4 cawan tepung gandum
1 sk garam
1 sk cream of tatar - Noorsha skip..takde stok
1 sk baking soda
1/2 cawan walnut cincang - Noorsha skip
2 cawan semisweet chocolate chip - Noorsha guna Hersheys
1 sk esen vanila
Cara²
1. pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.
2. masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
3. adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
4. bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit bergantung pada jenis oven.. Noorsha bakar pada suhu 150 C...
5. setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
TIPS :
i) cookies ni agak rapuh..jika suka cookies yang keras sedikit , lebihkan tepung ikut citarasa atau tambah sedikit tepung jagung..tapi noorsha sarankan ikut saja resepi, ia memadai dan tidaklah terlalu rapuh sampai nak pegang pun x boleh.. juz nice :)
ii) walnut boleh ganti dengan kekacang lain... tapi kali ni noorsha guna coklat chip saja since kekacang memang da abih pun...:)
iii)untuk bentuk yang lebih cantik dan tidak meleper selepas dimasak, masukkan sebentar adunan yang siap diuli dalam fridge selama 30 minit..selepas itu bolehla disudukan atas dulang pembakar dan masak seperti biasa....semasa proses membakar juga disarankan simpan adunan dalam fridge supaya tidak cair...
iv) rasa kukis lebih sedap bergantung pada jenis coklat chip dan mentega yg digunakan...so guna coklat chip n mentega yg berkualiti untuk kesedapan yang maksima...:)
v) kalau mentega da masin kurangkan sket garam :)
ni doh yg wie buat,ade buah campur tu yg x tahan heheheh
|
susun la jarak2 sket..nanti kembang mase bako...
siap lah FAMOUS AMOUS yg x seberapa ni..
SELAMAT MENCUBA!! :)