BADAN KITA PERLUKAN DOS VITAMIN YG LEBIH TGGI DARIPADA APE YG BOLEH DAPAT DR MAKANAN,CONTOHNYE VITAMIN C DAN E YG DAPAT DARI MAKANAN JE TAK CUKUP UNTUK MEMBERI KESAN PENCEGAHAN DAN PENUAAN
BUAH BUAHAN YG TANAM ATAS TANAH YG TAK SUBUR ADE BAHAN DAN GALIAN YG KURANG BERBANDING DGN BUAH DAN SAYURAN DARI TANAH YG SUBUR,RACUN PEROSAK,RACUN SERANGGA DAN BAHAN PENCEMAR MEMPENGARUHI KUALITI BUAH DAN SAYURAN YG KITA MAKAN ...
ZAT MAKANAN MUDAH HILANG MASA PROSES PENGANKUTAN,PENYIMPANAN DAN PENYEDIAAN.VITAMIN C DAN ENZIM CEPAT ROSAK MASE KENE HABA MEMASAK
BUAH BUAHAN YG TANAM ATAS TANAH YG TAK SUBUR ADE BAHAN DAN GALIAN YG KURANG BERBANDING DGN BUAH DAN SAYURAN DARI TANAH YG SUBUR,RACUN PEROSAK,RACUN SERANGGA DAN BAHAN PENCEMAR MEMPENGARUHI KUALITI BUAH DAN SAYURAN YG KITA MAKAN ...
ZAT MAKANAN MUDAH HILANG MASA PROSES PENGANKUTAN,PENYIMPANAN DAN PENYEDIAAN.VITAMIN C DAN ENZIM CEPAT ROSAK MASE KENE HABA MEMASAK
PENGAMBILAN PIL PENAHAN SAKIT,LAKSATIF,UBAT UBATAN,ALKOHOL
MINUMAN KERAS DAN ANTIBIOTIK BOLEH MENGANGGU PENYERAPAN ZAT
MAKANAN.AMALAN DIET YG TINGGI KAFIEN,LEMAK,KOLESTROL,GULA DAN GARAM DAPAT MENGURANGKAN SIMPANAN ZAT MAKANAN DALAM TUBUH..
PENGAMBILAN MAKANAN SEHARIAN YANG TAK SEIMBANG DAN TAK IKUT PIRAMID MAKANAN..
GAYA HIDUP DAN TREND MASAKINI DGN KEHIDUPAN YG SIBUK,BOLEH KIRA JE
MEMASAK DIRUMAH DAN LEBIH SUKA KAT MAKANAN SEGERA
YG TINGGI KANDUNGAN MSG..
BAGI YANG BERKERJA,MAKANAN TGHHARI SELALUNYE DILUAR DAM MALAM
MASAK SESEGERA MUNGKIN,DAH SEGERA MEMANG LA TAK AMBIL TAU
No comments:
Post a Comment