Pau daging&sayur..

Hai kawan2,peh lepak la wt PAU,mklomla x penah wt pau pn sblom ni,kucar kacir dapurku hahhaha...
rasanye nk kongsi sama2 la,jom la try wt gk ....



Bahan A; 
500gm tepung pau(blue key)
1 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu besar susu tepung
2 1/2 sudu teh yis mauripan
1/2 cawan gula kastor
1 1/4 cawan air suam
1/4 minyak masak

 Bahan B;
daging cincang 250 gm
sengkuang 1 biji sedang(dipotong dadu)
lobak 2 biji sedang(dipotong dadu)
2 labu bawang besar(dimayang)
5 ulas bawang putih(ditumbuk) 
3 ulas bawang merah(ditumbuk)
1 sudu serbuk lada hitam
2 genggam suhun(direndam smpai lembut&di potong pendek)
minyak masak
garam&gula



cara2 bahan A:
1- satukan tepung bersama2 dgn susu tepung&baking powder.

2-bancuh gula dgn air suam&masukkan yis,biarkan seketika smpai berbuih..

3-masukkan sedikit demi sedikit air gula&yis.

4-gaul dgn hujung jari smpai air habis,seterusnya msukan minyak&uli smpai doh kenyal&licin..

5-bulatkan doh ikut saiz yg dkehendaki& rehatkan 15min.

6-masukkan inti&rehatkan selama 30min..

7-kukus selama 20min..

Cara2 bahan B:
1-timis bawang yg di tumbuk sampai wangi,kemudian masukkan daging cincang..

2-bila daging dah masak masukkan bawang besar,lada hitam,sengkuang,lobak&suhun,,kacau sampai sebati&masak akhir sekali rasakan dgn gula&garam...

3-kacau sampai inti kering,...

2 comments:

dZana said...

rajin kau mngepaw.. akk suke ni..lebih2 lagi kalau inti kelapa.. ada apa2 progm family ke hujung tahun ni..

wie mohamad said...

hahah mcm ni le x de keje,mengepau la jawpnye..inti kelapa saya biasa2 je ^_^..tp banyak lg kene blajo,nk berguru dgn akk leh x??heheh,pasal family progm x tau la g la,akk ade ape2 idea ke...